Prenten laten illustreren lijkt vooral een klusje voor een kinderboek. En dat kan ook zeker, want kinderboeken en prenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie is er immers niet bekend met prentenboeken? Maar er zijn nog meer redenen waarvoor je prenten kan laten maken. Denk aan prenten voor dementerende ouderen, of aan een oude Japanse vertelvorm die verder gaat dan alleen voorlezen van een boek. Losse prenten kunnen duidelijkheid geven voor een project of in de klas. Kortom: er zijn meer dan genoeg redenen om prenten te laten tekenen, zowel los als voor een compleet verhaal.

Prenten laten illustreren voor kamishibai

Prenten laten illustreren voor kamishibai is een leuke manier om je prentenboek of verhaal nog meer tot leven te laten komen. Kamishibai is een Japanse vertelkunst. De prenten verschillen inhoudelijk weinig tot niets met die uit een prentenboek. Maar in plaats van een boek, zet je de vertelplaten in een klein houten verteltheatertje, dat je vervolgens als een soort handmatige diashow aan de kinderen laat zien. Zo wordt het samen ‘lezen’ van het verhaal een stuk interactiever en komen de prenten nog meer tot leven. Het is niet langer een tekst voorlezen, maar echt een spannend verhaal vertellen.

Prenten laten illustreren voor ouderen

Prenten laten illustreren voor ouderen kan erg nuttig voor ze zijn als ze met dementie of andere taalproblemen als afasie te maken krijgen. Naarmate het lastiger wordt om woordelijk te communiceren, wordt het lastiger voor hen om zowel te begrijpen als om begrepen te worden. Losse duidelijke prenten kunnen helpen in de communicatie. Ook kunnen prenten het leesplezier van ouderen behouden als lezen om wat voor reden dan ook lastiger wordt. Ze hebben dan nog het plezier van een verhaal, zonder de ‘lasten’ van een boek met veel of lastig zichtbare woorden.